Stomatološka ordinacija Dr Fedor Marijanski

Estetska Stomatologija, Protetika, Parodontologija, Implantologija

Privatna stomatoloska ordinacija
Dr Fedor Marjanski

Parodontologija

Veoma važan segment našeg rada. Odnosi se na zdravlje desni i kosti oko zuba. Skoro svaki drugi pacijent ima parodontološki problem, makar to bilo i prosto uklanjanje kamenca. U smislu očuvanja tkiva oko zuba rade se različiti parodontološki zahvati, od jednostavnog i dubinskog čišćenja oko zuba do operativnih zahvata u cilju nadoknade izgubljene kosti ili desni. Koristimo savremene materijale koje uvozimo iz inostranstva jer se ne proizvode u Srbiji.

Princip lečenja parodontopatije kada je indikovana operacija i izrada protetskog rada

 

 

 

 

Ukoliko zubi nisu indikovani za brušenje i izradu kruna, a moraju da se povežu i učvrste nakon operacije, to postižemo ugrađivanjem armature sa unutrašnje strane zuba i lepljenjem armature kompozitnim materijalima. Ovim se minimalno oštećuju zubi a statički efekat je isti kao da su zubi međusobno povezani krunicama.

 

 

 

Kod nekih pacijenata se pri smehu vide desni iznad zuba, što može predstavljati estetski nedostatak ukoliko desni nisu zdrave ili ako su na zubima urađene loše i neprecizne krune. Takođe, sam pacijent može biti nezadovoljan ukoliko mu se pri smehu vide vratovi zuba ili su mu zubi kratki. Ovaj estetski problem se uspešno rešava hirurškom intervencijom koja se zove „produženje kliničke krune zuba“ i podrazumeva uklanjanje dela desni i kosti sa vidljive strane zuba.

 

 

Slučaj pacijenta gde se ne radi o parodontalnoj bolesti, ali postoji visoka linija smeha i neproporcionalne dužine zuba u vratu.

 

 

 

Vertikalni koštani defekti oko zuba se mogu tokom operacije popuniti zamenicima za kost, čime se stimuliše stvaranje nove kosti oko zuba.

 

 

 

Često kod pacijenata srećemo ogoljene vratove zuba sa vidljive strane zuba. Ovakvi defekti se rešavaju transponovanjem mekog tkiva iz najbliže okoline na ogoljen koren ili presađivanjem tkiva sa nepca.

 

 

 

Slučaj pacijenta sa ogoljenim korenovima i defektom gleđne i korenske supstance na zubima 3 i 4 gore desno. Defekt gleđi je nadoknađen materijalom za plombiranje, a defekt korena je prokriven slobodnim transplantatom koji je uzet sa nepca.

 

 

Stomatoloska ordinacija Dr Fedor Marjanski